Eteriniai aliejai

Apelsinų žiedų

Botaninis pavadinimas: Citrus aurantium

Augalo dalis: Žiedai

Gavimo būdas: Distiliacija vandens garais

Kilmės šalis: Marokas


APELSINŲ ŽIEDŲ eterinis aliejus (Neroli) gaunamas iš karčiųjų apelsinų (Citrus aurantium) medžių žiedų distiliacija vandens garais. Tai vienas brangiausių ir vertinamų aliejų tiek aromaterapijoje, tiek kosmetikoje, tiek prabangių kvepalų gamyboje. Nerolio pavadinimu šį aliejų išpopuliarino dar 17 a. viena Italijos princesė Neroli, kurios vardas taip ir „prilipo“ aliejukui. Aromatas savotiškas, gaivus, šviežias, stiprokas, su žolių ir gėlių kiek kartoka nata.

Apelsinų žiedų aliejus vertinamas dėl savo unikalių savybių. Jis švelnus, tinka įvairių tipų odos, taip pat labai jautrios ir suglebusios priežiūrai. Veikia raminančiai, atpalaiduojančiai. Naudojamas masažams ir vonioms, pridedamas į odos priežiūros priemones bei kvepalus. Antiseptikas. Mėgstamas aromaterapijos specialistų. Sako, jog šis aliejus turi afrodiziakinių savybių, padeda sumažinti nerimą. Tinka su citrusiniais, ypač efektyvus mišinys su rožių ir jazminų, maloniųjų pelargonijų aliejais.

Kadangi grynas eterinis aliejus yra brangokas, tai greta siūlome 5 ir 10 % tirpalus simondsijų aliejuje.





Naudojant eterinį aliejų kaip priedą prie bazinio aliejaus masažo mišinyje, gali pasireikšti jautrumas ar alerginės reakcijos. Remiantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr.1223/2009 2009m. dėl kosmetikos gaminių nuostatomis, nurodomi galimi alergenai. Jų sąrašą rasite čia.